Krdelo

Brina Pungerčič

BG_šavs_IMG_3968 copyMoja ljubezen do psov in drugih živali sega v zgodnje otroštvo. Kot otrok sem pomagala bližnjemu vzreditelju nemških ovčarjev in velikih šnavcarjev ter tako zgodaj začela nabirati izkušnje v delu s psi. V najstniških letih sem delala s svojim zlatim prinašalcem Klasom ter rotvajlerko Tajgo. Več let sem se ukvarjala tudi s šolanjem konj, ter delala kot inštruktorica jahanja.

Moji prvi pravi koraki v svet kinologije, so se začeli skupaj z dobermanko Rhani. Po osnovnih tečajih pri KD Barje, sem se odločila, da najina pot vodi v reševalske vode. Nekaj let za tem, se nama je pridružil še argentinec Nemo. Z reševalskim delom sem začela pri ERP KD Ljubljana, zdaj pa delujem kot vodnica, inštruktorica in vodja enote pri Kinološki enoti reševalnih psov v Postojni. V zadnjem letu pa sva se z dobermanko Sago podali tudi v IPO vode in že pridno opravljava izpite.

Kot vodnica reševalnega psa že vrsto let pridobivam nova znanja in izkušnje, tako pri delu s svojimi kot tujimi psi. Ker je kinologija in delo s psi moja velika ljubezen, skrbno spremljam strokovno literaturo in nove trende ter se udeležujem seminarjev s področja šolanja psov. Glede na to, da moja štirinožca trdo delata, sem se poglobila tudi v različne metode za preventivo pred poškodbami – kondicijske priprave, raztezne vaje, vaje za krepitev moči trupa (t.i. core stability), ipd.

Ker moje življenje ni popolno brez stalnih izzivov, sem si za življenjska sopotnika izbrala psa dveh precej zahtevnih pasem.  Skozi njuno šolanje in usposabljanje za reševalca, sem se naučila ogromno. Z vodenjem pasjih šol Šavs se moje učenje nadaljuje. Vsak pes s katerim delam me nauči nekaj novega. Zame je čar inštruktorskega dela v prilagajanju potrebam in zahtevam posameznega psa. Še večji izziv so psi z vedenjskimi problemi, ki zahtevajo veliko mero znanja, prilagodljivosti, iznajdlijvosti in včasih tudi inovativnosti.

Zame je pes kot občutljiv inštrument, iz katerega lahko s pozornostjo in občutkom izvabimo čudovito glasbo.

BG_šavs_IMG_3960 copy

Rhani 

Nemo El Rey de las Pampas

Ascomannis Viva (Kali) †

Ascomannis Umbra (Saga)

Advertisements

Nevarnih pasem NI!

%d bloggers like this: